Всички категории

Какви кухненски роботи да купуваме, за да не останат в шкафа?

Публикуван от   Stefan Nikolov   Aug 13, 2019    0 Коментара
Какви кухненски роботи да купуваме, за да не останат в шкафа?

Какви кухненски роботи да купуваме, за да не останат в шкафа?

Какво ви отнема най-много време при кулинарните предизвикателства? Подготовката на продуктите, разбира се. Хубавото е, че има кого да извикате на помощ. Важно е обаче да си изберете такъв кухненски помощник, който е подходящ точно за действията, които вие най-често извършвате.

Какви са основните критерии при избора на кухненски робот?

Идеалният уред може да реже, пюрира, начупва, мели, стърже и пасира.

Вижте обаче още някои специфики, на които е добре да обърнете внимание:

*Скорост – Моторът обикновено работи със стандартна скорост, но някои от вариантите могат да бъдат пуснати и само за кратко „импулсно“ завъртане. То позволява бързо смесване без бъркане или грубо нарязване;

*Мощност – За какво планирате да използвате машината? За приготвяне на бебешки пюрета, за рязане на салати? Ако в рецептите ви преобладават подобни по-меки храни, и по-ниска мощност ще ви върши добра работа. 

Ако обаче в плановете ви фигурира и смилане на ядки или на месо, значи трябва да се насочите към по-мощните модели (поне 600 W). 

Ако претоварвате машината си, то има опасност не само да получите не достатъчно добър резултат, но и да изгорите мотора си. 

Ако пък се притеснявате, че мощният робот консумира повече електроенергия, нямате никакъв повод за подобни опасения – по-добрият уред ще свърши работата си по-бързо и дори е възможно да изхаби по-малко енергия от свой колега от по-нисък клас;

*Размер – Компактните модели са лесни за пренасяне и се справят отлично със задачи с по-малък обем като сосове, рязане на подправки или на малко количество зеленчуци. 

Ако домакинството ви не е голямо, такъв робот може да се окаже напълно достатъчен за всички подготвителни дейности. Ако обаче у дома сте над трима души, то е добре да се насочите към средните размери машини. 

Що се отнася до най-големите, те са по-скоро за професионална употреба;

*Аксесоари – Ако търсите качествен продукт, приставките трябва задължително да бъдат от неръждаема стомана. Важно е и да има накрайник за всяка от различните дейности: рязане (ситно и едро), смилане, пюриране, месене на тесто, изстискване на сок и др. Но нека това изобилие от опции да не ви подвежда! 

Важно е да си дадете сметка колко от приспособленията наистина ще ползвате. Купете не най-многофункционалния, а най-оптималния за вас модел;

*Безопасност – От една страна е важно да има система за блокиране на действието при отваряне на капака. От друга, обърнете внимание на това дали всеки от ножовете е безопасен за почистване, дори и да смятате да ползвате за целта миялна машина.

Допълнителни екстри при роботите

*Отвор на капака имат повечето съвременни предложения. Той е функционален и удобен, тъй като през него добавяте продукти по време на самото действие, като ги прибутвате със специалната приставка, която пази пръстите ви;

*Гладките бутони не са само естетически плюс - те са и много по-удобни за почистване

*Умните машини могат не само да изпълняват директните ви команди, но и да работят по различни програми: с увеличаване и намаляване на скоростта, с отложен старт и т.н.;

*Шумът обикновено се смята за запазена марка на подобен тип устройства. Ако и вие смятате така, то информацията ви е остаряла. Някои от предложенията са с ниво на шум от само 80 децибела.

На какъвто и уред да се спрете във финалния си избор, не забравяйте, че той е направен, за да ви служи. Немалко домакини притежават добри роботи, но не са изградили навика да се възползват пълноценно от всичките им функции.

Вие няма да допуснете същата грешка, нали?

Хареса ли ви статията:

Оценка: 5 / 5 (1 гласувал)

Напишете отговор

Име:
E-mail: (Не се публикува)
* Коментар:
Въведете кода