Всички категории

Какво можем да замразяваме и как да го правим правилно?

Публикуван от   ivan Pavlov   Sep 26, 2019    0 Коментара
Какво можем да замразяваме и как да го правим правилно?

Да запазваме храна дълго, без да се губят вкусовите ѝ стойности отдавна се е превърнало в ежедневие на домакините по цял свят. Няма нужда от сушене, консервиране или осоляване. Задачата вече е елементарна. Достатъчно е да разполагате с фризер и да сте наясно с основните принципи, с помощта на които ще постигнете най-добър резултат. Вижте нашите съвети.

Защо да замразяваме ?

Това е методът за дълготрайно съхранение, който най-добре запазва хранителната стойност и качествата на продуктите. Важно е обаче това, което поставяте в камерата, да е възможно най-прясно.

Няма нужда да варите буркани, нито да изразходвате време за сушене. Техниката спестява време и усилия. А и помага да се запасите с дадени продукти в момента, когато цената им е най-ниска.

Кои храни можем да замразим ?

Пресни. Списъкът е дълъг. От месо и риба, през плодове и зеленчуци до мляко и млечни продукти;

Полу-готови. Тук фризерът може да е от голяма полза и да спести време при готвенето. Можете да приберете там сварени бобови култури, ориз, бульони, тесто за пица или за кекс. Може да си комплектовате и заготовки на различни ястия (нарязани зеленчуци за супа, за яхния и др.);

Готови. Останал ви е половин хляб или една порция от ястието? Няма проблем да ги опаковате и да ги приберете в камерата. Така ще ги запазите в перфектно състояние до следващото хранене и ще имате готова вечеря за няколко минути. Това е удобен вариант и когато готвите за бебе.

Kакво не е подходящо ?

Консистенцията на някои продукти прави така, че при замразяване във фризера те се отдалечават доста от оригиналния си вид. Сред тях са:

Картофи (както сурови, така и готвени не са вкусни след съхранение под нулата);

Плодове и зеленчуци, съдържащи голям процент вода (тиквички, патладжани, краставици, дини и др.);

Яйца.

Основни правила ?

- Без топли продукти. Изчакайте да се охладят и едва тогава ги поставете в камерата

- Без повторно замразяване. Намалява хранителната стойност и предизвиква по-бързо разваляне

- Правилни разфасовки. За да се избегне нуждата от повторна обработка с отрицателни температури, преценете порциите така, че да използвате цялото количество наведнъж;

- Качествена опаковка. Постарайте се тя да обхваща добре цялата повърхност на съответната храна и тя да не влиза в директен контакт с ледения въздух, който би я изсушил и би довел до по-бързото ѝ разваляне;

- Етикети. Надписвайте кое какво е и кога сте го поставили в камерата, тъй като след като замръзне, трудно ще го разпознаете

- Оптимална температура. Препоръчителната е -18 градуса

- Постепенно размразяване. Най-добре е да го правите в хладилника. Като извадите храната от фризера и я поставите там, тя постепенно ще покачи температурата си до около 5 градуса. За целта е важно отрано да знаете какво ще ви е нужно и да си предвидите време за престоя му в хладилника. Противопоказно е да размразявате месо на стайна температура;

- Пълен фризер. Когато се използва целият му капацитет, той харчи по-малко ток, защото леденият въздух циркулира по-малко. Ако няма с какво да го напълните, може да използвате и бутилки вода;

- Профилактика. Спазвайте инструкциите за употреба и редовно почиствайте уреда, за да си гарантирате по-дългия му живот.

Колко време да съхранявате различните продукти ?

Сурово месо – до 6-7 месеца

Сурова риба – до 3-4 месеца

Пресни плодове, зеленчуци и подправки – 7-12 месеца

Готвени ястия (бобови, супи, хляб, печено месо) – 3 месеца

Тесто – 1 месец

Това са основните правила, които трябва да имате предвид при замразяване. Когато ги превърнете в свой навик, цялата организация на готвенето във вашата кухня може да се оптимизира и да постигате още по-добри резултати. Започнете от днес!

Хареса ли ви статията:

Оценка: 5 / 5 (1 гласувал)

Напишете отговор

Име:
E-mail: (Не се публикува)
* Коментар:
Въведете кода