Всички категории

Как да изберем камина?

Публикуван от   Stefan Nikolov   Oct 28, 2019    0 Коментара
Как да изберем камина?

Как да изберем камина?

Камината е ключова част от представата ни за спокойна домашна идилия. И макар мнозина само да мечтаят за нея, тя всъщност е една инвестиция в домашния комфорт на напълно приемлива цена.

 

Как да се спрем на правилния модел ?

Вижте няколко насоки, които може да използвате при определянето на подходящата оферта:

Отопление или интериор. Някои избират камината като акцент в интериора, а други залагат на нея като основна опция за отопление. В зависимост от кой от двата типа сте, ще прецените дали да заложите на по-атрактивен модел или на такъв с по-голяма мощност;

С вода или въздух. Това са двата основни типа камери, между които ще избирате;

Енергийна ефективност. Някои от предложенията използват електричество при свързване в обща система. И при тях обаче енергийната ефективност е изключително висока (често над 90%). Проверете това преди покупката;

Капацитет. От големината на горивната камера зависи колко често ще се налага да го зареждате, а по-големият обем позволява по-силен огън и съответно - по-висока максимална достигната температура;

Големина. Измерете добре мястото, където ще я поставите и предвидете свободно пространство покрай нея;

Дизайн. Различните модели се предлагат в съответствие с различни стилове в обзавеждането, както и в различни цветове;

Цена. Има доста приемливи оферти, но бързате да се насочвате нито към най-скъпите, нито към най-евтините. Обърнете внимание на характеристиките.

 Отворени или затворени камини ?

Отворени. При тях живият огън носи незаменима романтика, чува се пукането на дървата и се усеща миризмата им. Те нагряват помещението по-бързо. Могат да бъдат използвани и за грил. Не са много ефективни обаче за отоплението на цялата къща, а и не задържат топлината след изгасването на огъня. Освен това крият по-голям риск от пожар;

Затворени. Те са многократно по-безопасни и имат предпазваща врата от закалено стъкло, която предотвратява изхвърчането на искри, както и разпръскването на пепел. Тези модели имат по-нисък разход на гориво. Малко по-сложна е инсталацията, но пък животът на това устройство е по-дълъг. Може да се включи в обща отоплителна система за цялата къща.

 

Електрически камини

Този тип уреди са създадени, за да удовлетворят естетическите нужди на потребителите, които нямат практическа възможност да инсталират камина на дърва. Електрическият вариант е подходящ за по-малки помещения, апартаменти, може да е стоящ от земята или да се вгради в стена. Естетическата му функция е съчетана и с практична. Устройството реално затопля помещението.

По-новите модели имат редица smart функции. Могат да се управляват дистанционно, а бихте могли да им заложите час за включване, още преди да сте се прибрали у дома, както и такъв за изключване. Така помещението ще ви посрещне топло и уютно, а минимизирате и риска от инциденти.

Без значение дали клоните към класическите или към електрическите камини, важното е да избирате умно и винаги да имате предвид мерките за безопасност при монтажа и експлоатацията. Вашият дом е вашето скривалище от външния свят и мястото, на което се зареждате със сили. Пукащият огън определено ще го зареди с допълнителна притегателна сила. Опитайте!

 

Хареса ли ви статията:

Оценка: 5 / 5 (1 гласувал)

Свързани продукти

Подобни постове:

Напишете отговор

Име:
E-mail: (Не се публикува)
* Коментар:
Въведете кода