Всички категории

Нещата в кухнята, които създават безпорядък и развалят уюта

Публикуван от   Stefan Nikolov   Jan 16, 2020    0 Коментара
Нещата в кухнята, които създават безпорядък и развалят уюта

Когато сте увлечени в домакинските си дейности, често не обръщате внимание на вида на кухнята по време на работния процес. Сигурни ли сте обаче, че и след като приключите с готвенето и почистването, всичко е в идеален ред? Опитвали ли сте да погледнете на тази стая с очите на гост?

Когато се поставят във въображаемата позиция на външен човек, много домакини с изненада откриват, че от тяхното поле за кулинарни подвизи всъщност има какво да се желае. Сякаш нещо малко му липсва, за да създава желаното усещане за уют. Кои са тези, почти невидими, но развалящи общата картинка детайли? Ето няколко идеи на какво да обърнете внимание при следващото подреждане:

Бъркотия в мивката

  • Мръсни чинии – Сготвили сте всичко, справили сте се навреме за вечерята или точно преди да дойдат гостите. Ако обаче времето не ви е стигнало да измиете и съдовете, то целият ефект от добрата ви работа се разваля. Съдовете, изчакващи в мивката, веднага се забелязват и правят лошо впечатление. Винаги отделяйте още 5 минути след като приключите с готвенето или с храненето, за да ги измиете и поставите да се сушат. 

  • Мръсна мивка – Ако пък чиниите са измити, но по мивката има следи от кулинарните подвизи, тя също успява да развали хубавата визия на помещението. Ако не отлагате миенето ѝ за уикенда, а набързо я забърсвате всеки ден, с лекота ще я поддържате в отличен вид постоянно;

  • Мокри/мръсни гъби – Ако сте се справили и със съдовете, и с мивката, значи остава да обърнете внимание на гъбите. Има ли сред тях някоя вече захабена или смачкана? И, всъщност, защо ви е повече от една гъба? Побързайте да поставите една, но нова и чиста. Тя не само мие по-ефективно, ами и няма да се набива на очи и да създава лошо впечатление.

Продукти в стреч фолио

То е удобно и функционално, но за хладилника. Ако планирате да увивате в него храна, която ще оставите на видими мяста, ви съветваме да премислите отново решението си. Фолиото далеч не е сред материите, създаващи уют и спокойствие. По-скоро неволно го приемаме като нещо временно, използвано за малко и набързо. Съветваме ви да приберете всички хранителни продукти по местата им, без значение дали смятате да ги ползвате след час. Когато дойде уреченото време, ще ги извадите за секунди. Ако все пак ви се налага да запазите дадена храна извън хладилника, но не искате и да нарушавате добрия вид на помещението, приберете я в съд с капак (стъклен, порцеланов или керамичен, но не и пластмасов). Бихте могли да използвате за покриване и някоя красива кърпа, с десèн, вписващ се в аранжировката на кухнята.

Празни пластмасови бутилки

Пластмасата е материал, който не стои добре естетически в почти никой вътрешен дизайн. Особено когато става дума за предмети за еднократна употреба: бутилки, чаши, тарелки. Препоръчваме ви да ги избягвате както по екологични причини, така и по естетични. Много пò шик е да сипвате водата си в стъклени бутилки с керамична запушалка, например.

Множество пакетчета /подправки, брашно/

Това, че събирате различни подправки и използвате разнообразни продукти безспорно говори, че сте вдъхновен кулинар. Но ако съхранявате всичко това в пликчета, рискувате да развалите цялата магия. Ако пък случайно някои от тях стоят и отворени, то ефектът е безспорно е отрицателен. Както за самия продукт, който няма да може да съхрани полезните си качества, така и за вида на стаята.

Препоръчваме ви да използвате разнообразието от кутии и бурканчета от стъкло, метал и порцелан, които не само ще запазят добре подправките и продуктите ви, ами и ще се превърнат в чаровен аксесоар към кухнята.

Стилът и редът не са непосилна задача дори и за най-голямото семейство, но е нужна дисциплина и добри навици. Не бива да оставяме нещо за прибиране „за после“, нито пък да се примиряваме с временни опаковки. Вашият дом е ваше огледало. Не му позволявайте да изглежда неподдържан и полагайте грижи да добрия му вид всеки ден! Не е трудно.

Хареса ли ви статията:

Оценка: 3 / 5 (2 гласували)

Свързани продукти

Подобни постове:

Напишете отговор

Име:
E-mail: (Не се публикува)
* Коментар:
Въведете кода