Всички категории

Как да изберем посуда?

Публикуван от   Viki Petrova   Oct 16, 2019    0 Коментара
Как да изберем посуда?

Как да изберем посуда?

Има ли значение в какви съдове готвим? Кои за какви ястия и каква топлинна обработка са подходящи? А какво влияние оказват на нашия организъм различните материали? Приготвили сме ви полезна информация по темата.

 

Алуминиеви съдове – предимства и недостатъци

Удобни са, тъй като лесно можем да ги загреем, а и са сравнително евтини. Това са и причините този тип тенджери и тави да са сред най-популярните и купувани видове. Ако и вие разполагате с доста разновидности от алуминиева посуда, добре е да имате предвид, че алуминият е считан за токсичен метал. Това обаче не значи да се откажете от него. Той така или иначе се намира в средата ни на живот и хранене и не се усвоява от организма толкова лесно. Като превантивна мярка обаче е добре да си създадете навика да не съхранявате за дълго храни в съдове от този метал. След като сготвите, прехвърлете храната в други чинии или съдове.

 

Медната посуда – не много практична класика

Традиционните медни екземпляри са красиви, но не много функционални. Не са сред фаворитите за топлинна обработка, тъй като бързо се загряват и лесно се деформират. А и калаят, с който са обработени, се отделя в храната.

 

Чугунени съдове – тежката артилерия

Те действително са с по-голямо тегло от повечето си „колеги“, но това, че са масивни, е само в техен плюс. По този начин те по-равномерно разпределят топлината и я отдават към храната балансирано. Вкусът на ястията, приготвени в тях, е предпочитан от мнозина заради сходството с този на гозбите в глинените гърнета. Техен плюс е и издръжливостта им. Много е трудно да бъдат повредени. За някои домакини обаче е трудна поддръжката им, тъй като са доста тежки. Препоръчително е да имат някакво покритие (керамично или друго), за да не задържат миризмата на ястието след почистване.

 

Стоманен блясък

Обикновено са масивни и колкото по-дебели са стените им, толкова са по-качествени. Самата стомана не е толкова добър проводник на топлина, така че почти всички такива тенджери и тигани имат двойно дъно, в което е добавен мед или алуминий. Така загряването става постепенно и равномерно, а достигнатата температура се запазва по-дълго.

Не се подлъгвайте по стоманени предложения с прекалено ниска цена, тъй като те често само са покрити с неръждаем слой, но той се бели с времето.

Глина за повече уют

Ароматният гювеч винаги събужда апетита ни. Когато избирате гърнето обаче, нека бъде добре гледжосано, тъй като в материала се съдържа и известно количество олово. Освен това, като приключите с готвенето, добре е да премествате храната за съхранение в друга съдинка. Що се отнася до печенето, то трябва да е само във фурна, а затоплянето да е бавно и постепенно без резки смени на температурата. Не поставяйте горещия гювеч във вода.

 

Чисто стъкло

Огнеупорното стъкло е чудесно за фурна. Тавите са напълно безвредни за организма и не отделят никакви вредни вещества. Единственият им недостатък е, че храната, ако не е достатъчно мазна, лесно залепва. Загряването също трябва да е постепенно.

 

С какво покритие да бъде посудата?

Емайл

Емайл се поставя върху стомана, алуминий, чугун, желязо. Покритието предпазва от вероятността основният материал да се докосва до храната и да попадне в организма. Препоръчително е металните съдове, които избирате, да са емайлирани. Трябва обаче да сте наблюдателни и да ги изхвърлите веднага, щом забележите нарушен емайл (напукан, отчупен). Това може да се случи при удар или при много резки температурни смени.

Тефлон

Разработен е от флоровъглерод и е изключително практичен, тъй като храната върху него не залепва. Някои твърдения го набеждават за вреден, но няма доказателства за това. Все пак, ако тефлоновите ви тигани или тави са се надраскали, отървете се от тях. Покритието им вече не предпазва храната. Имайте предвид, че тефлонът се деформира сравнително лесно, така че е добре съдът да е по-дебел.

Керамика

Материалът е естествен и няма вредни съставки. По-издръжлив е на висока температура и равномерно разпределя топлината. Подходящ и за продължително съхранение.

 

Насочихте ли се вече към конкретен вариант? А може и да изберете по нещо от всичко. На каквото и да се спрете, важно е да боравите с него с внимание и грижа. И да го поддържате в отлично състояние през целия период на употреба. Нали то ще ви помогне в приготвянето на семейните обеди и вечери? Със сигурност заслужава специалното ви отношение.

Хареса ли ви статията:

Оценка: 4 / 5 (4 гласували)

Свързани продукти

Подобни постове:

Напишете отговор

Име:
E-mail: (Не се публикува)
* Коментар:
Въведете кода