Всички категории

Микровълновата фурна – митове и реалност

Публикуван от   Stefan Nikolov   Sep 18, 2019    0 Коментара
Микровълновата фурна – митове и реалност

Митът за вредата от микровълновата

Според противниците на технологията топлинната обработка на храна в такава печка води от една страна до радиационно излъчване, а от друга – до унищожение на полезните вещества в храната.

  • Радиацията

Всъщност енергийните микро вълни, които използва тази технология, са подобни на радиовълните, но са по-кратки. Те не могат да преминават през всичко и оказват влияние на вещества като водата, чиито един край има положителен заряд, а другият – отрицателен. Този тип вълни предизвикват вибрации в молекулите на подобни вещества, при което се отделя топлина.
Вредно ли е това? Всъщност, тази технология използват клетъчните телефони, телевизията, навигацията… За да тушират ефекта на лъчение производителите на микровълнови добавят специални решетки и стъкла, които да бъдат преграда за него. А радиацията от този тип фурни е доста по-ниска в сравнение с тази от ултравиолетовите лъчи. Добре е обаче да сте наясно, че ако печката се счупи или спука, лъчението, което ще излъчва, вече може и да се увеличи заради нарушаването на защитата.

  • Качеството на храната

Скептиците твърдят, че при раздвижването на молекулите се нарушава структурата на храната и тя губи полезните си свойства. Всъщност при всяка топлинна обработка се загубват витамин С, някои антиоксиданти и омега мастни киселини, без значение дали печете или варите по стандартния начин или тук. Всъщност по-бързият срок на обработка при микровълновите фурни всъщност дава възможност да се запазят повече полезни вещества в сравнение с варенето, например.

  • Неудобство със съдовете

Вярно е, че не всеки съд е подходящ за употреба тук. Трябва да не вкарвате в нея не само изцяло метални, но и чинии и купи с метални дръжки и декорации. Добре е да избягвате и използването на пластмасови кутии и чинии. Макар на някои от тях да е указано, че могат да се използват в микровълнова, някои от пластмасите имат в състава си химикали, които могат да отделят вредни вещества при подобно загряване. Можете обаче спокойно да използвате стъклени и порцеланови съдове. Напълно безопасно, а и е много по-екологично.

Как да използваме микровълновата фурна максимално ?

Много от домакините си служат с този уред основно за претопляне на храна. Той обаче може много повече: от размразяване до готвене. При по-новите модели размразяването е дори прецизирано според килограмите на хранителния продукт. Що се отнася до кулинарията, има цели книги, посветени на готвенето в такава печка. Разнообразни аламинути, а и по-сложни ястия могат да се приготвят тук. Някои модели притежават и вентилация, което ги прави напълно конкурентни на класическите фурни. И най-доброто е, че резултатът тук се получава отличен и с по-малко мазнина.

Как се почистват микровълновите ?

Стандартните методи на почистване с химически препарати и веро са ефективни, но в никакъв случай не са задължителни. Ето няколко алтернативи:

  • Лимон - Срежете един лимон на две половини, поставете го в купа, добавете 1-2 лъжици вода и оставете купата вътре. Пуснете микровълновата на пълна мощност за 5 минути, а когато изтекат, не отваряйте вратичката още толкова време. Парата ще разтвори мазнините по стените, а вие просто ги подсушете с памучна кърпа.

  • Оцет – Процедурата е същата, а съдържанието на купата: 1 чаша вода и 1 супена лъжица оцет.

  • Сода – С разтвор от сода и вода или сода и оцет може да изтъркате засъхналите замърсявания.

С компактен размер, приложима почти навсякъде, тя е идеалният помощник на всяка домакиня. По време на човешката история предразсъдъци са затруднявали пътя на много изобретения и иновации. Това обаче все по-сигурно се преборва със своите опоненти и ни изкушава с лекотата, с която се работи с него, с ниската си цена и с многото си приложения. Заслужава си да му се доверим.

Хареса ли ви статията:

Оценка: 5 / 5 (4 гласували)

Свързани продукти

Подобни постове:

Напишете отговор

Име:
E-mail: (Не се публикува)
* Коментар:
Въведете кода