Всички категории

5 неочаквани съвета за почистване на кухнята

Публикуван от   Stefan Nikolov   Mar 24, 2020    0 Коментара
5 неочаквани съвета за почистване на кухнята

„За безупречна чистота в дома можем да разчитаме само на скъпи и вредни за природата химически препарати!“ Нима? Всъщност това е една от най-широко разпространените заблуди. Предлагаме ви 5 безвредни рецепти, които предлагат алтернатива на широко рекламираните почистващи марки.

1. Почистване на петна със спирт

Наслояването на различните петънца става бавно и почти незабележимо. Не се случва винаги и с всяка чаша или всеки елетроуред, но когато се случи е неприятно и неестетично. Нашето натурално решение включва 1:1 вода и алкохол. Добре е алкохолът да е спирт 70% или водка (важно е да е безцветен). Смесвате двете равни части от тези прости съставки и започвате почистването с памучен плат или тампон. Търкайте внимателно и търпеливо. Спиртът разгражда мръсното и дезинфекцира. Може да ползвате сместа за:

  • Стъклени чаши

  • Външната част на електроуредите

  • Кутии за съхранение на продукти

  • Пластмаса.

2. Почистване на микровълновата с вода

Вътрешността на тази компактна фурна лесно се зацапва, но пък също толкова лесно е и да се справите с проблема. Достатъчно е да имате под ръка един лимон или малко оцет. И вода, разбира се. Вземете една купа, подходяща за използване в микровълнова и изсипете вътре една чаена чаша чешмяна вода. Добавете разрязан на две лимон или една – две супени лъжици оцет и пъхнете съда във фурната. Включете уреда на максимална степен за 5 минути. След като програмата изтече, оставете съставките да подействат още 5 минути, без да отваряте вратичката. Горещата вода в комбинация с добавката от оцет или лимон ще се изпари по стеничките и ще разтвори наслоените мазнини. След изтичане на посоченото време отворете и просто изтъркайте влажните стени с памучна кърпа.

3. Брашно за почистване

Странно е, да. По принцип то е доста капризно за премахване от купи и тави. Но точно то може да ни е от полза при почистване на:

  • Мивката

  • Месингови части

След обичайното измиване на мивка, можете да я полирате до блясък именно с натъркване на брашно с памучна кърпа или гъба.

За месинговите елементи пък успешно бихте могли да използвате смес от равни части оцет, брашно и сол. Най-добри резултати се постигат с царевично брашно.

4. Въглен за премахване на миризми

Активния въглен може да бъде открит в аптеките. При обработката му са отстранени въглеводородите и са увеличени абсорбиращите му свойства. Той има разнообразни приложения, включително и във филтрите на противогазите. Способността му да поглъща неприятни миризми го прави изключително полезен в домакинството. Можете да се възползвате от него за:

  • Отстраняване на наслагването на миризми от храни в хладилника

  • Неутрализиране на цигарения дим

  • Премахване на неприятните миризми в банята и тоалетната.

Достатъчно е да вземете няколко таблетки (ако го имате на прах е още по-добре) и да ги поставите на проблемните места. Те поглъщат нежеланите аромати и освежават въздуха.

5. Майонеза за бляскави изкуствени цветя

Тя е мазна, включва в състава си олио и трудно можем да си я представим в ролята на кухненски помощник. Но ето че и майонезата има нетрадиционно приложение. Разбъркайте до еднородна смес от 1:3 майонеза и вода. Използвайте този микс, за да създадете свеж вид на изкуствените си цветя. Намажете с памучен тампон едно по едно всяко от листенцата. Ще добият приятен блясък и цветовете им ще изглеждат по-ярки.

Възможностите за натурални продукти, които бихте могли да привлечете на помощ в мисията „перфектен дом“ са безброй. Изпробвайте нашите 5 предложения и очаквайте още идеи!

Хареса ли ви статията:

Оценка: 5 / 5 (1 гласувал)

Свързани продукти

Подобни постове:

Напишете отговор

Име:
E-mail: (Не се публикува)
* Коментар:
Въведете кода