Всички категории

Как да направим малката кухня удобна и красива ?

Публикуван от   Stefan Nikolov   Apr 16, 2020    0 Коментара
Как да направим малката кухня удобна и красива ?

Малкото пространство е истинско предизвикателство за дизайнерите. Именно в малки помещения можем да наблюдаваме изключително находчиви решения и свежи идеи. Ако и вашата кухня попада в тази графа, вижте няколко идеи как да превърнете минуса в плюс.

Максимално използвайте височината

Когато се налага да съберете всичките си готварски съдове, прибори за сервиране, хранителни продукти, подправки и какво ли още не в малко пространство, от съществено значение е да се възползвате от целия му потенциал. Поръчайте шкафове, проектирани конкретно за вашия дом, които стигат до тавана. В най-горните ще подредите вещите, от които по-рядко имате нужда.

Използвайте и пространството покрай работния плот. Там монтирайте стойки за ножове, кухненско руло, поставки за рязане и т.н.

Изберете вградена техника

Колкото повече обемът на електроуредите е скрит, толкова по-широко изглежда пространството. Можете да вградите почти всичко:

  • Хладилник;
  • Фурна;
  • Котлони;
  • Миялна машина;
  • Микровълнова;
  • Абсорбатор.

Важно е обаче да заложите на по-компактни модели. Защото фактът, че ги вграждате, не ги кара да изчезнат, а само да не се виждат. И колкото са по-малки, повече свободно място за шкафове ще има във вашите кухненски модули. А и цените им ще бъдат по-изгодни.

Не пренебрегвайте абсорбатора !

Последният уред, който споменахме в горния параграф е сред тези представители на бялата техника, които понякога биват оставени на заден план. И често това се случва именно в малките кухни с цел да се спести място. Точно това обаче е съществена грешка. Защото именно тук аспираторът е от съществено значение. Отделяните при готвене дим, пара, мазнини и пушек са особено нагнетяващи атмосферата в малко помещение и карат мястото да изглежда съвсем схлупено. Абсорбаторът обаче помага да се прочисти въздухът и да се запази свежото усещане.

Цветни решения

Ако изберете свежи нестандартни цветове за кухнята, те ще отклонят вниманието. Ще създадете визуална измама и няма да се забелязва толкова, че мястото е претрупано с мебели и вещи. Важно е обаче въпросният цвят да не е твърде тъмен, за да не „смали“ визията.

Значението на светлината

Дневна. Най-добрият вариант е да имате голям прозорец, през който да влиза много слънце. Така се постига усещане за повече простор;

Изкуствена. Освен централната лампа заложете и на луни, които да осветяват всяка от работните повърхности: котлони, плот и т.н.

Изберете минимализма

Избягвайте претрупания интериор в кухнята. Забравете за допълнителните декорации, сувенири и всякакви неща, които да поставяте по плота. Важно е всяка вещ да има своето ясно място и ако то е скрито, а повърхностите са гладки и чисти, създавате усещане за широчина.

Всяко пространство има своите специфики. Важно е да съумеете да ги използвате по най-ефективния начин. Колкото по-трудна ни изглежда задачата, толкова по-интересно е предизвикателството и по-голямо удовлетворението при справянето с него.

Хареса ли ви статията:

Оценка: 0 / 5 (0 гласували)

Подобни постове:

Напишете отговор

Име:
E-mail: (Не се публикува)
* Коментар:
Въведете кода